SCRUM Guide 2020

Er is een nieuwe versie van de SCRUM Guide gelanceerd.
Waarom? Omdat ook in SCRUM er vernieuwingen plaats vinden, dingen die net wat meer transparantie geven, verduidelijken en mee gaan met de tijd.

Er is maar één team!

De vorige gids had het over twee teams. Er was een ontwikkelteam bestaande uit developers. Het ontwikkelteam, de scrummaster en het ontwikkelteam vormden samen het scrumteam. Dit kan wat verwarrend zijn, maar bovendien zorgt het voor afstand tussen de ontwikkelaars en de scrummaster en product-owner.

Vanaf nu hebben we maar één team: het scrumteam, bestaande uit developers, een product-owner en een scrum master. Zinnen die deze gescheidenheid van ontwikkelteam en product-owner benadrukten, zijn daarom geschrapt.                              De product-owner is niet langer verantwoordelijk voor het optimaliseren van de waarde van het werk dat de ontwikkelaars uitvoeren (maar is natuurlijk nog steeds verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product).
Tijdens de sprintplanning hoeven de ontwikkelaars niet langer de backlog-items met de product-owner te onderhandelen en afwegingen te maken. Het voelt meer als een gezamenlijke inspanning.

Overigens is het team voortaan zelfsturend in plaats van zelf organiserend. Ik ben het niet echt eens met de achterliggende gedachte van Jeff Sutherland. Hij suggereert dat zelforganisatie ontwikkelaars een excuus gaf om ‘doen wat ze willen’, terwijl zelfsturing inhoudt dat je binnen je team het wie, wat, wanneer en hoe je het product doel en het sprintdoel kunt bereiken, organiseert. Maar in een aanvullende uitleg verwijst Scrum.org naar deze uitleg van Business Process Incubator, die voor mij logischer is voor de verandering.

Product doel te bereiken

Ja, je hebt gelijk, als je het over zelfmanagement hebt, lees je de term ‘product doel’. Dat is een nieuwe term in de Scrum Guide! De oude gids vertelde hoe de verhoging een stap is in de richting van een visie of doel. En natuurlijk hebben veel geweldige product-owners al een product visie gedefinieerd, maar nu is een product doel verplicht.

Scrum.org CEO Dave West points out:

“A vision is great, it enlightens, but a goal is something you want to reach. You are truly committed to reaching the goal. The commitment increases focus and focus is beneficial to ‘get things done’, which is ultimately what scrum is about.”

Overigens zijn het sprintdoel en de definitie van done ook ´commitments´ geworden.

Rolbeschrijving van scrummaster gewijzigd

Voor mij is de duidelijkheid van de rolbeschrijving van de scrum master aanzienlijk verbeterd. Vanaf nu is de scrum master verantwoordelijk voor de effectiviteit van het Scrum Team. En hij of zij heeft meer vrijheid gekregen bij het bereiken van deze missie, aangezien de gebeurtenissen nu minder voorschrijvend zijn.

Bovendien is de scrummaster nu een ‘leider om te dienen’ in plaats van een ‘dienende leider’

Ik zou willen besluiten door enkele van mijn favoriete nieuwe zinnen met jullie te delen:

“Scrum betrekt groepen mensen.”
“Sprints zijn de hartslag van Scrum, waar ideeën worden omgezet in waarde.”
“Degenen die de Product Backlog willen veranderen, kunnen dit doen door te proberen de Product Owner te overtuigen.”
“Inspectie maakt aanpassing mogelijk. Inspectie zonder aanpassing wordt als zinloos beschouwd. Scrum-evenementen zijn bedoeld om verandering uit te lokken. ”

Wat viel er echt op in de nieuwe Scrum Guide voor jou? En nog belangrijker: waardoor verandert u voortaan uw manier van werken? Benieuwd naar uw mening!

https://www.scrumguides.org/download.html

https://descholding.com/scrum-training/

Recente blog artikelen

Het beste uit je team halen?

Schijf je dan snel in voor een van onze cursussen en haal het beste uit jouw team!